De hedendaagse architectuur van de toren voegt zich goed in de historische omgeving en het nieuw aangelegde plein. Het concept van de tempel is een uitgeholde massa die door zijn verschijningsvorm uitnodigt om te betreden. Opgetrokken uit schijnbaar flinke blokken natuursteen in wildverband oogt de toren zwaar, maar als je goed kijkt zie je dat het beeld langzaam oplost in de hemel. Binnen ervaar je licht en ruimte omdat alle muren in elkaar overlopen. Er is geen meubilair; bezoekers zijn vrij om rond te lopen, te gaan zitten of liggen op de verwarmde messing vloer. ’s Nachts schijnt licht door de tientallen perforaties in de gevels om voorbijgangers te prikkelen. De hedendaagse architectuur van de hoge tempel voegt zich goed in de historische omgeving en het nieuw aangelegde plein. De platen Bentheimer zandsteen vormen de buitenafwerking van de betonnen draagconstructie, die van binnen is uitgehold en afgewerkt met fijn stucwerk over de vloeiende rondingen. In totaal geven 53 perforaties het gewenste hemelse effect. Spots in de wanden maken dat ook ‘s avonds het tempeltje te bezoeken is.

Het ontwerp is voorzien van een constructief advies en een realistische kostenraming op basis van een in het werk gestorte betonnen constructie in mallen van hout of CNC gezaagd polystyreen. De perforaties worden geboord en de circa 40 mm dikke zandsteen gevelbeplating wordt op de hoeken versterkt door een RVS hoeklijn aan de betonconstructie. Het ontwerp won de tweede prijs in de competitie.

De hedendaagse architectuur van de hoge tempel voegt zich goed in de historische omgeving en het nieuw aangelegde plein.

ontworpen door
Lüchinger Architects
medewerkers
Joris Lüchinger, Martijn de Koning, Taro Yoshikawa
constructief advies
Rob Nijsse, ABT
jaar ontwerp
2008
prijsvraag Dordrecht
2e prijs